Meten en lezen is weten: waarop letten bij emissiemetingen en het lezen van emissierapporten
2 februari 2017
Als milieucoördinator of -verantwoordelijke zijn we van vele markten thuis. Vergunningen, vervuiling, gevaarlijke stoffen, afvalwater… de praktijk, maar ook de theorie en de wetgeving van het vak. Zo stoten we ook op de concrete industriële probleemstellingen in verband met luchtmetingen. Niet alleen voor wie in aanmerking komt met het uitvoeren van emissiemetingen, maar ook bij het lezen van de emissierapporten.
Komt u in aanraking met emissiemetingen en -rapporten? Bereid u dan voor op de volgende probleemstellingen en ga met kennis van zaken aan de slag:
1. OPSTELLEN VAN HET MEETPLAN
Belangrijk is het antwoord op de vraag: ‘Welke installaties moeten gemeten worden?’ Maar ook ‘Hoe zit het met installaties die een zelfde emissiepunt delen?’; ‘Wanneer moeten metingen doorgaan: vollast, deellast?’; ‘Hebben periodes van stilstand effect op de toe te passen meetfrequentie?’ Een goed onderbouwd meetplan geeft u gemoedsrust.
2. MET DE JUISTE PARTNER IN ZEE… OF BETER… IN DE LUCHT
Als u offertes opvraagt bij verschillende potentiële partners, kunnen deze soms grote prijsverschillen vertonen. Maar misschien wordt er ook niet hetzelfde aangeboden. Grondig vergelijken is dus de boodschap. Laat uw contactpersoon duidelijk uitleggen wat er wel en niet inbegrepen is en welke metingen opgenomen zijn. Vragen staat vrij en kost niets.
3. KEN DE NORMEN
Vaak zijn er problemen bij de uitvoering van de metingen. Iedere afwijking van de voorgeschreven normen, maakt het eindresultaat minder betrouwbaar. Maar wat is minder betrouwbaar? En vanaf wanneer spreken we over onbetrouwbaar?
4. LAAT U NIETS WIJSMAKEN
In meetrapporten wordt u vaak overladen met cijfers, maar wat is er nu belangrijk? Welke moet u gebruiken voor het IMJV en welke voor de toetsing? Leer een meetrapport lezen en interpreteren. Op die manier weet u zeker dat u met de juiste informatie aan de slag gaat.
5. TOETS
Voer een toetsing uit ten opzichte van de geldende normering: emissiemetingen worden meestal uitgevoerd om te toetsen aan de wetgeving, maar vanaf wanneer spreekt men over een overschrijding?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede kennis van de diverse aspecten die spelen bij het meten en beoordelen, stellen u in staat om op basis van de juiste informatie reducerende maatregelen te nemen.
Meer weten?
Confocusexpert
Bert Leysen, Business Manager Lucht bij Tauw België
Over Tauw
Als onafhankelijk milieuadviesbureau helpt Tauw bedrijven en overheden om een duurzaam milieubeleid uit te werken, te implementeren en voortdurend te optimaliseren. Tauw is actief in België sinds 1994 en heeft vijf vestigingen: Wijgmaal (Leuven), Brussel, Izegem, Lokeren en Gembloux. Bij Tauw werken een tachtigtal consultants en projectmedewerkers vanuit een van de businessunits Bodem, Lucht, Water en Milieumanagement. Tauw behoort tot de internationale Tauw Group met 104 miljoen euro omzet en bijna 1000 medewerkers in 25 vestigingen in zes West-Europese landen. Meer informatie vindt u op de website.